kaader filmist

kaader filmist

Wednesday, February 7, 2018

Professor Marston and the Wonder Women



Film: Professor Marston and the Wonder Women (2017)
Hinne: B
Sisukokkuvõte: Film pakub vaatajatele hetki dr. Willian Marstoni ebatraditsioonilisest elust. Dr. Marston on Harvardi haridusega psühholoog, kes aitas luua tänapäevast valedetektorit ning lõi ka Wonder Woman nimelise koomiksi aastal 1941. Marston oli polügaamilises suhtes oma abikaasa Elizabethiga, kes oli samuti leiutaja ning psühholoog, ning Olive Byrnega, nende endise tudengiga, kellest sai samuti akadeemik. Just see suhe oligi see, milles sai alguse Wonder Woman, kuna Elizabethi ja Olive feministlikud ideed olid tihedalt põimunud peategelasega. Marston suri aastal 1947 nahavähki, kuid Elizabeth ja Olive jätkasid oma suhet ning kasvatasid ühiselt oma lapsi. Film keskendub sellel, kuidas Marston sai hakkama Wonder Womani vastuolulisusega.
Biography, Romance,  History

Kes meist siis ei taks Wonder Womani koomiksit, eriti nüüd kui alles eelmine aasta jõudis kinno Wonder Womani uus film millele peagi järgnes Justice Leagu uus osa … meie enamuse jaoks on Wonder Woman Gal Gabot. Kuid kust siis ikkagi sai see idee alguse ja milline oli see koomiks alguses.



See ongi see film, millest selgub, et DISC-teooria looja William Moulton Marston võttis omaenda teooria ja tegi sellest koomiksi, kus ta kasutas nelja isikutüübi äärmuslikumaid esindajaid, et luua superkangelasi ning panna neid mängima sidumismänge. DISC teooria neli isikuomadust on domineerimine, mõjutamine, püsivus ja kuulekus. Aga see selleks.

Marston oli edukas õppejõud, kes koos oma abikaasaga oli leiutamas valedetektorit, kuid miski oli veel puudu, et masin lõplikult tööle saada. Iga sügis valisid nad uute tudengite seast, kes selleks soovi avaldasid, endile uue abilise laborisse ja sellel aastal langes nende valik Olive Byrnele – noorele naisele, kes oli sisse võetud mõlemist abikaasast. Ühe vägagi intensiivse vestluse käigus, kus oli teemaks valetamine ja armastus, tabaski Elizabeth ära selle viimase puuduoleva lüli, mis aitas neil valedetektori lõplikult käima panna.

Nad pidid endale tunnistama, et nende vahel on midagi palju enamat kui väga lähedane sõprus, seega katkestas Olivia oma kihluse ja kui Marston ei tahtnud kuuldagi sellest, et nad võiksid kolmekesi koos elada, selgus et Olivia oli rase nende esimese lapsega.

Kui ülikool nende sute avastas, siis loomulikult kaotasid nad töö ja koha koolis, kuid neil oli endiselt nende leiutised ja siis tuli veel ka Marston ideele panna naiste feministlikud ideed ja oma DISC teooria inimtüübid kokku koomiksiks. Ta leidis ka kirjastaja, kes oli kunagi olnud ülikooli professor ja üheskoos kunstnikega sündiski Wonder Woman.

Pärast Marstoni surma võeti Wonder Womanist välja kõik mis oli seotud sidumismängudega või muudmoodi ülimalt seksuaalse alatooniga. Kuid Olivia ja Elizabeth elasid koos kuni elu lõpuni ja üks nende poegadest lõi Wonder Womani muuseumi.

See on üks huvitav lugu. Seda filmi vaadates hakkasin ma mõtlema, kas ka mitte see poleks hea näide teadusliku eetika rikkumisest, sest kui ikkagi võetakse üks teaduslik teooria, eraldatakse sellest vaid teatud osad, ning söödetakse seda siis noortele mõjutatavatele lugejatele äärmuslikus vormis ette … tundub nagu olevat üle piiri minevat, kuid mida ka mina tean, ma alles õpin seda. Aga film on hea ja annab huvitava taustaloo tuntud tegelastele.


No comments:

Post a Comment