kaader filmist

kaader filmist

Wednesday, February 7, 2018

Stanfordi vangla eksperiment



Film: The Stanford Prison Experience (2015)
Hinne: C
Sisukokkuvõte aastal 1971 osalesid kakskümmend neli juhuslikult valitud vabatahtliku eksperimendis, kus pooled olid vangid ja pooled vangivalvurid. vangla simulatsioon toimus Stanfordi ülikooli keldris.
Biography, Drama, History

See film oli mul juba ammu vaatamise nimekirjas ja nüüd kui mul oli vaja koolis kirjutada töö teadusliku eetika kohta meenus mulle just see eksperiment.

Film on siis dr. Zimbardo läbiviidud eksperimendist, kus kuulutuse peale tulnud tudengite seast valiti välja 24 kõige “normaalsemat“ kandidaati, kellest valiti juhusliku valiku läbi vangid ja valvurid. Valitud päeval vahistati 9 vangikanditaati ja viidi seotud silmadega ülikooli keldrisse, kus neilt võeti ära nende riided, mille asemele anti ühesugused hõlstid, mille all ei olnud aluspesu, mille rinnal oli vaid number ja pähe tõmmati neile sukk, mis asendas pea paljaks ajamist. Kõik valvurid said selga ühesugused liivakarva vormid ja ette panid nad päikseprillid.

Eksperiment mis pidi vältama kaks nädalat kestis vaid kuus päeva. Esimene vang murdus ja nõudis koju saatmist teisel päeval, kuid ka siis veel ei lõpetatud eksperimenti. Järgmine päev saadeti ka teine vang koju, kuid dr. Zimbardo oli endiselt kindel, et nad peavad jätkama, sest ta lootis saada sedasi tulemusi, mida ta oodatagi ei osanud. Ta arvas, et ta suudab vangid murda teise nädala lõpuks, kuid osalised läksid mängu liialt sisse ja kaotasid reaalsusetaju üllatavalt kiiresti. Loomulikult aitas sellele kaasa ka see, et valvurid läksid oma „karistamistega“ liialt loominguliseks ning kuigi karistused polnud otseselt füüsilised olid need alandavad.

Teaduse nimel on paljugi tehtud, selles filmis esitatakse siis ühte korda, kui teadus läks üle eetilise piiri. Tänu sellele on nüüdseks väga ranged reeglid paika pandud, mida tuleb teha enne eksperimenti kus on inimesed kaasatud, kuidas peab eksperimenti läbi viima, millega tuleb arvestada ning kuidas käituda peale eksperimenti, kuidas aidata selles osalenutel tulla välja oma rollist või tahtmatult tekkinud psühholoogilistest probleemidest.

Hästi tehtud ajastutruu film koos andekate noorte näitlejatega.

No comments:

Post a Comment