kaader filmist

kaader filmist

Thursday, November 30, 2017

Näen vaid sind


Film: All I See is You (2017) 
Hinne: A 
Sisukokkuvõte: Marc Forsteri erootiline ja psühholoogiline põnevik „Näen vaid sind“ ületab žanrite piirid, et rääkida lugu kinnisideeks kujunenud armastusest. Gina (Blake Lively) ja tema abikaasa Jamesi (Jason Clarke) abielu on vaat et täiuslik. Gina, kes sattus lapsepõlves autoavariisse, milles ta äärepealt hukkunud oleks, on selle tulemusel pimedaks jäänud ning sõltub nüüd ümbritseva maailma tunnetamises ja „nägemises“ täielikult Jamesist.

Tundub aga, et see muudab paari äärmiselt kirgliku suhte veelgi tugevamaks. Elava kujutlusvõimega Gina loob Jamesi kirjelduste abil maailmast vaimusilmas oma pildi. Bangkokis kirevat elu nautiva paari elu ja suhted keeratakse aga pea peale, kui Gina nägemine tänu siiratud sarvkestale taastub. Taas nägijaks saanud Gina avastab maailma nüüd sootuks uue uudishimu ja iseseisvusega, see mõjub aga Jamesile ähvardavana. Kuid kui Gina nägemine ootamatult jälle kaduma hakkab, mõistab naine lõpuks ka oma elu ja abielu tegelikku häirivat olemust. 
Drama,Mystery 

Näen vaid sind on huvitav ja äärmiselt visuaalne lugu pimedast, kes saab nägijaks. 

Gina elu on lihtne. Ta on põhimõtteliselt pime, mitte sünnist saati, seega oskab ta nendes varjudes ja liikumises, mida ta eristab, ette kujutada mis teda võiks ümbritseda, millised on teda ümbritsevad inimesed, ruumid, loomad. Tema päevad mööduvadki tuttavas keskkonnas, tuttava häälega inimeste ligiduses ja õhtud veedab ta kas üksi kodus või abikaasa seltsis. 

Kuid siis selgub, et ühe silma vigastus on võimalik parandada ja ta võib taas nägijaks saada. See võimalus erutab ja hirmutab, kuid kui operatsiooni aeg vabaneb, võtab ta selle vastu.

Tema abikaasa, James, on harjunud sellega, et tal on pime naine, et tema on ta silmadeks, kuid samas on ta ka väsinud nendest piirangutest, mis Gina pimedus nende elule seab, seega kompab ta piire, kui palju saab ta naist üksi jätta, tekitades Ginale sellega paanika momente. 

Kui Gina nägemine tasapisi taastub, on esialgu James õnnelik, kuid siis hakkab ta mõistma, et nüüd võib ta oma naise kaotada, sest tal pole enam seda vabadust, mis tal oli ennem, ta ei saa Ginat lollitada, kuigi ta toob valedele alati põhjenduseks selle, et naine oli ennem pime, kuid ka pime tunnetab enda ümber olevat ruumi ja inimesi, võib-olla rohkemgi kui nägija, seega ei peta ikka alati ära põhjendusega „Sa ju ei näinud!“. 

Gina nägemine annab talle ka vabaduse kogeda asju, mida ta pole kogenud, kuna ta jäi pimedaks lapsepõlves ja tema teismeliseaeg möödus pimeduses. Selle asemel, et koos Ginaga rõõmustada tema leitud silmanägemise üle, temaga koos taas kõike uuesti siin ilmas kogeda, näeb James Gina vabaduses vaid negatiivset ja otsib naise igast liigutusest, igast ütlusest vihjet sellele, et naine plaanib teda maha jätta. See hirmutab Jamesi, sest ta ei usu, et Gina teda tegelikult ka armastab, seega astub ta samme, mis tekitab nende vahele suure lõhe. Neil mõlemil on saladusi, mida nad paljastada ei saa ja nad teavad teise kohta asju, millest nad rääkida ei saa, sest kui nad seda teeks, paljastaks nad ka oma saladused.

Õnneks ei tehta vaatajatele lõpplahendust puust ja punaseks, vaid lastakse neil endil edasi mõelda.

Hea lugu, väga hästi üles ehitatud, väga head näitlejad – hea film!

No comments:

Post a Comment