kaader filmist

kaader filmist

Monday, February 13, 2017

The Red Turtle

Film: La Tortue Rogue (2016)
Hinne: B
Sisukokkuvõte: See sõnatu lugu räägib merehädalise eluloo, kes on sattunud üksikule saarele, kus elavad vaid kilpkonnad, krabid ja linnud
Drama, Animation

Selle multifilmi lavastajaks on Michael Dudok de Wit ja film on tehtud koostöös Studio Ghibiliga.

Lugu räägib siis mehest, kes satub laevahuku järel üksikule saarele, kust tal ei tundu olevat mingit pääsemislootust. Saarel on suur bambusemets ja keset saart on väike magedavee tiik, kuid põhiliselt elavad siin siiski krabid, haruharva ka hülged ning ka suured punased kilpkonnad tulevad siia munema.
 
Kui mees on saart piisavalt uurinud, uuringute käigus ka peaaegu elu kaotanud, hakkab ta saarelt pääsemiseks parve ehitama, sest puitu tal ju on. Esimene parv on väike, kuid siiski ujub ja saab ka rifist üle, kuid peagi lõhub miski parve altpoolt ära ja mees peab saarele tagasi ujuma.

Sama saatus tabab ka ta teist ja kolmandat parve, kuigi ta ehitab järjest suuremaid parvi, mida ei tohiks olla nii kerge lõhkuda. Iga kord, kui parve rünnati otsis ta seda, kes altpoolt parve ründab, kuid kunagi ei näe ta kedagi, vaid viimane kord näeb ta läheduses kilpkonna. Seega kui ta näeb suurt punast kilpkonna rannal, ründab ta teda ja tapab ta.

Kuid siis hakkab mehe südametunnistus teda piinama ja ta ehitab kilpkonnale varju, et ta lihtsalt päikse käes ei kuivaks. Kilpkonna kilp aga siiski mõraneb ja sellest tuleb välja kena punasejuukseline meelemärkuseta naine. Kuigi mees püüab teda äratada, tal see ei õnnestu, kuid saarest üle uhav vihmasadu äratab naise.

Tasapisi tekib nende kahe vahel suhe ja peagi sünnib neil ka poeg. Kolmekesi uurivad nad taas kord kogu saare läbi, mees enam parvi ei ehita, nüüd hoolitseb ta oma pere eest. Naine hoiab end veest eemale, kuid poiss ujub juba lapsest saati koos kilpkonnadega.

Aastaid hiljem uhab nende saarest üle tsunami ja pere paisatakse laiali. Poiss on neist kõige õnnelikum, sest tema oli laine randa jõudmise hetkel metsas, seega ta jääb puude vahele ja teda ei uhuta merre. Pikka aega otsib ta laastatud saarelt oma vanemaid, ning peagi leiabki ta ema, kelle jalg on viga saanud, kuid isa ei leia ta kusagilt. Kilpkonnad kutsuvad ta kaasa ujuma, ning viivad ta isani, kes on kaugele merre uhutud, kuid üheskoos, koos kilpkonnade abiga, saavad nad randa tagasi.

Aeg läheb edasi, saar saab uued puud ja magevee tiik täitub taas veega, kuid poiss on juba piisavalt suur, et oma elu alustada, seega lahkubki ta saarelt koos teiste kilpkonnadega.

Mees ja naine elavad veel aastaid kahekesi, mõlemi pead lähevad halliks, ning ühel ööl, kui kõik on rahulik ja kuu nende und valvab, saab mehe aeg ümber. Ta naine leinab teda, kuid lõpuks läheb punane kilpkonn siiski merre tagasi.

Ma püüdsin leida infot, kas see lugu on täielikult de Witi välja mõeldud või põhineb see lugu äkki mingil vanal muistendil, kuid see ei selgu kuskilt. Kuid lugu on iseenesest ilus ja teostus on lihtne kuid siiski ilus.

No comments:

Post a Comment