kaader filmist

kaader filmist

Monday, November 7, 2016

Hacksaw Ridge'i lahing



Film: Hacksaw Ridge (2016)
Hinne: B
Sisukokkuvõte: "Hacksaw Ridge’i lahing" on erakordne tõestisündinud lugu sõjaväeteenistusest keeldunud Desmond Dossist (Andrew Garfield), kes päästis Okinawas II maailmasõja veriseima lahingu käigus 75 meest, ilma et oleks kordagi relvast tulistanud. Ta uskus, et sõda on vajalik, aga tapmine mitte. Ta oli II maailmasõja ajal ainus Ameerika sõdur, kes võitles eesliinil ilma relvata. Sõjaväearstina päästis Doss vigastatuid vaenlase tagalast, ravis sõdureid, trotsides kuulirahet, ning sai ise viimaks haavata, kui lõhkes granaat ja teda tulistasid snaiprid. Ta oli esimene sõjaväeteenistusest keelduja, kellele anti Kongressi aumedal.
Drama, War, Biography, History

Nii hea on minna vaatama filmi nii, et ainus mida sa filmist ette tead on see, et peaosades on Andrew Garfield ja Teresa Palmer ja film on sõdurist, kes keeldus relva kätte võtmast, kuid päästis ikkagi paljude meeste elu.

Lugu on siis II maailmasõja päevilt, kui üks noor mees, kes oli usklik ja patsifist, kuid tahtis ikkagi sõtta minna, sest tema arvates oli tema ülesanne minna sõtta meedikuna, et haavatuid aidata. Poiss on antuke ullike, nagu oleks tema poisikesepõlves telliskiviga vastu pead saanud, mitte ta vend, kuid ta on järjekindel ja julge, ning jumal/saatus/kes(mis) iganes hoidis teda ja tema abiga jõudis ühest lahingust tagasi päris palju mehi, kuigi nad kõik olid juba kirjutatud lahingus hukkunute nimekirja.

Et siis selline lugu, kus pildikeeles ei hoita tagasi ja kasutatakse sõja õuduse näitamiseks lähikaadreid soolikates ja ära kistud jäsemetest. Umbes nagu Reamees Ryani päästmise algus, kuid mitte nii rohke punase värviga.

Kuid mis mind juba algusest peale selle filmi juures, mis rääkis Ameerika sõjasangarist, üllatas, oli see, et kergem on öelda, kes neist näitlejatest polnud Austraallane kui lugeda üles kõik, kes olid Austraallased. Ameeriklased olid Andrew Garfield, Vincent Vaugh ja võib-olla veel paar üksikut. Tõsi, Hugo Weaving pole ka Austraalias sündinud, kui oma näitlejateed alustas ta siiski koos filmi lavastajaga Austraalias.

Seega, kes on see filmi lavastaja? Hacksaw Ridge’i lahingu on lavastanud Mel Gibson. Jah, täpselt, seesama originaalne Mad Max, kes tegelikult on tuntud rohkem kui hullumeelne politseinik või siis eriliselt elutruude filmide lavastaja. Ka seda filmi võib iseloomustada nagu segu Lethal Weaponist ja The Passion of the Christ. Siin oli nii huumorit kui ka julma reaalsust. Ja kuigi see tuntud sinisilm ise ekraanile ei tule, siis ilma neist silmadest vaatajaid siiski ei jäeta, kuna Gibsoni dünastia kuues võsuke Milo astub siin esmakordselt ekraanile (otsige piltide pealt üles ;)).
 
Kuigi lugu on väga verine ja vahepeal liigagi religioosne, on film tegelikult ikkagi huvitav ja hästi tehtud.

No comments:

Post a Comment