kaader filmist

kaader filmist

Tuesday, February 16, 2016

Päevavalgele



Film: Spotlight (2015)
Hinne: B
Sisukokkuvõte: Tõestisündinud lugu sellest, kuidas Boston Globe'i ajalehetoimetus sai jälile viimaste aastakümnete ühele kõige šokeerivamale avastusele ning milliseid takistusi tuli ületada selleks, et see räpane lugu päevavalgele kiskuda...

Igal sammul tõde jahtivate reporterite tiimi üha uued paljastused raputasid omal ajal tervet Bostoni linna ja ühes sellega ka tervet maailma ning uurimustöö ja selle raporteerimise käigus lõid vankuma maailma ühe vanima ja usaldusväärseima institutsiooni - katoliku kiriku - alustalad.

Kui ajalehe juures ametis olevad reporterid asuvad lähemalt uurima väidetavalt preestrite poolt toime pandud pilastusjuhtumite tagamaid, komistavad nad ulatuslikule vandenõule, mis viib välja institutsiooni kõige kõrgemasse ladvikusse ja mille eesmärgiks on kõik need räpased ja valgustkartvad juhtumid kinni mätsida, jättes kõik aastate jooksul vägivalda kogenud süütud ohvrid saatuse hooleks. Nüüd sõltub kõik käputäiest ajakirjanikest, kas aastakümneid varjatud tõde tuleb lõpuks päevavalgele või mitte...
Biography, Drama, History

Taas kord ajakirjanikud ja lugu, mis raputas kogu maailma.

Seekord on siis lugu sellest, kuidas ühel ajakirjanike „hapukurgihooajal“ kui väike osakond uurivajakirjanike otsib endale uut uurimisteemat, pakub nende uus peatoimetaja neile kirjutamiseks välja teema, mida on põgusalt puudutanud nende kolumnist. Teemaks on ühe preestri vastu esitatud pilastussüüdistused. See teema tundub neile esialgu mõttetu, kuid kui nad hakkavad rääkima selle preestri ohvritega, saavad nad aru, et seda preestrit on juba liigutatud ühest kirikust teise, korduvalt ja tema ohvrite arv üha kerkib, ning kui üks ohvritest, kes ka ise on olnud kunagi preester, teavitab neid, et umbes 6% kogu Bostoni preestritest on lapsi pilastanud (s.t u 90 preestrit) siis ei jää neil üle muud kui seda tõestama asuda.

See pole lihtne, sest tegu on ikkagi kirikuga, ning kiriku dokumendid on salastatud ja keegi ei taha sellel teemal rääkida ja kui nad ka satuvad rääkiva ohvri/preestri peale, siis saavad nad vaid pool infot ja ka seda ei saa tõestada. Kuid samm sammu haaval jõuavad nad tõestamisele üha lähemale, ning lõpuks hakkavad neid aitama – küll kaudselt ja pika puuga, kuid siiski – ka need inimesed, kellel on tõestust kõige selle kohta, mis on kiriku raudsete eesriiete taga toimumas.

Vahepeal pannakse lugu kalevi alla, kui kaksiktornid langevad ja kogu ajakirjandus on täis terrorismi ja sõda, kuid kui lugu siiski lõpuks ilmub, siis ujutatakse Spotlight toimetus üle tuhandete kõnedega inimestelt, kes on ise olnud kas ohvrid või teavad kedagi, kes on olnud preestri ohvrid. Selle artikli tulemusena ei paljastatud vaid Bostonis toimuv, vaid üle kogu maailma kirikutes toimuv. Selles pikas nimekirjas puudus õnneks Eesti, kuid eks seda ka tänu sellele, et eestlased on ikkagi enamjaolt Luterlased.

Väga huvitav ja kaasakiskuv lugu, meenutas mulle raamatut mida ma eelmine aasta lugesin, 13:24: A Story of Faith and Obsession.

No comments:

Post a Comment