kaader filmist

kaader filmist

Wednesday, September 30, 2015

Everest



Film: Everest (2015)
Hinne: A
Sisukokkuvõte: Tõestisündinud loo põhjal valminud suurejooneline draama jutustab kahest ekspeditsioonist, mis jäid 1996. aastal Mount Everestile ühe kõigi aegade jõhkraima ja ohvrite rohkeima tormi kätte. 7 000 meetri kõrgusel merepinnast algab Surmatsoon, mille tingimustes hakkavad inimorganismi funktsioonid järkjärgult üles ütlema. Loo kangelastel tuleb neis üliekstreemsetes oludes teha ränkraskeid moraalseid valikuid ja üliinimlikke jõupingutusi. „See on valus, vaevarikas ja surmohtlik - miks sa seda teed?“, küsib ajakirjanik Jon Krakauer (Michael Kelly) Everesti baaslaagris õdusa tule ümber istuvatelt mägironijatelt. Vastused on sama erinevad kui alpinistid ise, ulatudes tagasihoidlikust ja vaesest postiljonist ambitsioonika ja rikka arstini.

Põhiosa filmi võtetest toimus looduslikult rasketes tingimustes Nepalis Khumbu orus, Everesti baaslaagris ning Itaalia Dolomiitides.
Drama, Action, Biography

Müts maha nende inimeste ees, kes tahavad ja julgevad võtta ette sellist hullumeelset ronimist. Minu jaoks lõppeks see retk ilmest esimese rippsilla juures, sest mitte mingi jõud või soov ei suudaks mind sundida jalga panema sellise ebakindla ehitise peale, vahet pole kui mitu tuhat inimest on elusalt sealt juba üle läinud. Filmis küsib ajakirjanik teistelt ronijatelt, Miks? Miks te ronima lähete? Mina küsin endalt sama küsimust iga võistluse stardis, miks, miks ma küll ometi siin olen, miks ma end taas piinan, kuid finišisse on enamasti nii hea jõuda, vaid paaril korral on finiš olnud pisaratega ja hambad ristis.

Fantastiline lugu, fantastiliste näitlejatega ja polegi klassikaline Hollywoody happy ending, kuid külmumissurm olla teatavasti kõige meeldivam surm, sest lõpus pole enam valus ja hea soe on olla.

No comments:

Post a Comment