kaader filmist

kaader filmist

Monday, May 18, 2015

Jupiteri tõus



Film: Jupiter Ascending (2015)
Hinne: B
Sisukokkuvõte: Jupiter Jones (Kunis) sündis tähistaeva all, mis ennustas, et kunagi teeb ta suuri tegusid. Täiskasvanuna unistab Jupiter tähtedest, ent ärgates ootab teda kalk reaalsus, koristajatöö ja pidev ebaõnn.

Kui Maale saabub geneetiliselt täiustatud endine sõjaväelane Caine (Tatum), saab Jupiter aimu oma suurest saatusest. Selgub, et ta geenides peitub imetabane pärand, mis võib kõikuma lüüa kosmoses valitseva tasakaalu.
Action, Paranormal, Romance, YA

Ma tõsiselt arvasin, et tegu on noorte paranormaalse raamatu ekraniseeringuga, kuid tuleb välja, et käsikirja on kirjutanud hoopis The Wachowskid, ehk samad lavastajad, kes on kirjutanud Matrixi triloogiad ja Hellboy filmid.

Lugu on siis ühest noorest Ameerikasse sisserännanust, kelle isa (James D’Arcy) oli olnud Briti teadlane Moskvas ja ema (Maria Doyle Kennedy) kohalik kena neiu. Enne Jupiteri (Mila Kunis) sündi tapetakse ta isa (ma ei saanudki aru miks) ja ema sõidab koos õdedega kaubalavaga Ameerikasse sugulaste juurde. Nüüd siis kui ta on kahekümnendate alguses, töötab ta pereäris – koristajana koos oma ema ja tädidega. Ta vihkab oma elu.

Üks ta paljudest nõbudest palub tal tükike ennast müüa, et raha saada ja seega sautub ka tema DNA süsteemi. Kuid tema DNA on väga ohtlik ning kui sellest valed inimesed/olendid teada saavad, siis saadavad nad jõud teda kinni püüdma ja tapma.

Üheltpoolt ründavad teda kamp valvureid ja teiselt poolt pearahakütid, kes on kõik oma kasu peal väljas.

Kuna Jupiter esitas arstidele vale nime, siis minnakse esmalt selle teise inimese juurde (kes on ka Jupiteri üks bossidest) ja seal näeb Jupiter valvureid esimest korda, ning kuigi ta tegi neist oma telefoniga pilti, ei mäleta ta sellest midagi. Teine kord, kui ta siis taas arsti juurde läheb, oleks ta päevad ka loetud olnud, kui pearahakütt poleks õigel ajal kohale jõudnud.

Ning siis lähebki lahti selline tüüpiline paranormaalne ulmeline märul – nagu ikka tehakse üks Ameerika suurlinnadest (seekord Chicago) pea maatasa, arvestamata kui palju süütuid kõrvalseisjaid selle käigus hukkub (nad ehitavad linna paari tunniga taas üles ja kustutavad kõik ellujäänute mälust).

Aga miks siis on Jupiteri DNA ohtlik, miks teda tagaaetakse ja mismoodi see kõik on maaga seotud. Ei, Jupiter pole tegelikult poolenisti tulnukas või täielikult tulnukas ja ta isa ja ema on mõlemad samasugused inimesed, nagu me kõik. Asi on selles, et kõik meie mõistes  „tulnukad“ on ka tegelikult inimesed, lihtsalt nende DNA’d on eksperimentidega segatud ka teiste maa asukatega ja need „inimesed“ on väga väga väga … ammu maalt lahkunud, ning kuna nad hoiavad end igavesti noorena inimestest tehtud seerumitega, siis on kõik universumi planeedid, kus leidub inimesi on kui viljapõllud, mis on erinevates küpsuseastmetes. Maa on jõudnud sellesse staadiumisse, kus siinne elanikkond on küps, et uue seerumi koguse jaoks lõikust alustada.

Neid iidseid inimesi juhib üks iidne perekond ja Jupiteri DNA on täpne koopia nende ema DNA’st. Kuid mida kauem inimene elab, seda isekamaks, julmemaks ning tundetumaks nad muutuvad, ning nende jaoks on kõige tähtsam oma nooruse säilitamine, uute põldude avastamine, saagi koristamine ning raha ning võimu teenimine.

Jupiteri valvurite käest päästnud Cane (Channing Tatum) on segu inimesest ja hundist, ning kuigi ta on kunagi olnud kõrgema järgu sõjaväelane, visati ta sõjaväest välja, kuna võitluse käigus oli ta lasknud oma instinktid vabaks ning ta hammustas oma vastast. Koos temaga kaotas oma tiivad ka tema ülemus (Sean Bean) ja nüüd püüabki ta täita oma ülesannet – toimetada Jupiter Tituse (Douglas Booth) kätte – et ta ülemus oma töökoha tagasi saaks. Kuid kõige rohkem tahab Jupiteri siiski hävitada Tituse vend Balem (Eddie Redmayne) ja seda kõike selle pärast, millise planeedi Jupiter endale saab, kui ta peaks oma kuninglikud õigused tagasi saama.

Kui nad on siis võidelnud ja madistanud ja lõpuks ikkagi elusalt paeesse jõudnud, saabki Jupiter oma kuninglikud õigused tagasi – kogu see protsess meenutas vägagi seda kuidas Harry Potter esimest korda Diaconi tänavas käis :). Ning kui Jupiterist on saanud kuninganna, peab ta valima, kas ta abiellub Titusega, või Cane hukatakse - noh tegelikult lastakse ta „vabadusse“ nii või naa ja ega Jupiterilgi pole lootust peale abielutseremooniat kaua elada.
 
Kuid kuna Jupiter on jõudnu külvata juba midagi muud väga rikkalikku pinnasesse, siis ei lähe kõik päris nii kui Titus on plaaninud või Balem korraldanud.

See oli üks huvitav ulmekas, mis oli vahel tiba lapsik, vahel liialt tüüpiline, vahel jättis mulje nagu oleks raamatu ekraniseering ja raamatut lugedes saaks rohkem teada, kuid üleüldse oli vaadatav lugu.

No comments:

Post a Comment