kaader filmist

kaader filmist

Saturday, March 22, 2014

Lahkulööja

Film: Divergent (2014) 
Vaatamise põhjus: Ma ju lugesin raamatut 
Hinne: B
Filmi lühikokkuvõte: Kaasahaarava põnevusloo sündmused leiavad aset sünges tulevikus. Inimkond on jagunenud viieks kildkonnaks, millest igaüks kummardab ühte voorust: Siirad ausust, Isetud ennastsalgavust, Kartmatud vaprust, Sõbralikud rahumeelsust ja Erudiidid intelligentsust. 16aastaseks saades peab iga noor otsustama, millise killaga ta liitub – see määrab nende ülejäänud elu. Sama otsuse tegemine seisab ees ka Beatrice’il – millise killa ta valib?
Otsuse langetamisele järgnevate ränkraskete katsete käigus võtab Beatrice endale nimeks Tris. Kandidaatide vastupidavus pannakse proovile karmides füüsilistes katsetes ja pingelistes psühholoogilistes simulatsioonides ning Tris annab endast kõik, et olla oma valiku vääriline.
Aga Trisil on ka saladus, mida ta kõigi eest varjab... Avastades, et näiliselt ideaalset ühiskonda ähvardavad lõhkuda rahutused ja teravnevad lahkarvamused, saab ta ühtlasi teada, et tema saladus võib aidata tal oma lähedased päästa… või siis hoopis tema enda hävitada. 
Action, YA, Dystopia, Romance, 

Ok, esiteks kui ma poleks raamatut lugenud – tore YA film, täis põnevust ja armastust, ilusaid noori näitlejaid ja võrdlemisi huvitavat lugu.
Enne selle filmi algust näidati korduvalt ühte teist peagi kinno jõudvat filmi, kus mängib samuti Shailene Woodley ... ja ka Ben Lloyd-Huges – Süü on tähtedel. Kui Lahkulööjas mängivad need kaks noort õde/venda, siis filmis Süü on tähtedel on nad kallimad ... ja seega meenus mulle veel üks film , The Spectacular Now, kus Shailene hiljuti mängis ja kus tema kallimaks oli Miles Teller ... kes Lahkulööjas on üks Shailene vaenlasi ... või noh, raamatus oli Peter Tris'i vaenlane kuid filmis ....
Veel näitlejatest - et kui papa Kraviz sai koha teises kuumas YA filmis Näljamängud, siis tütretke Kraviz on käesolevas filmis.

Aga muidu nagu ma juba ütlesin, film on huvitava looga YA film, kus noored tulistavad, loobivad nuge ja teevad kõiksugu muid huvitavaid, kaelamurdvaid ja põnevaid asju, mida tavalised teismelised teha ei saa. Nad elavad meile tuntud maailma varemetel, mingis absurdes ühiskonnas, kus inimlikkus võrdub surmaga, sest kõik peavad olema teatud vormi järgi lõigatud ilma mingi kõrvalekaldumiseta.

Et siis film oli päris vaadatav.

Kuid kui ma nüüd kommenteeriks seda filmi kui keegi, kes on lugenud raamatut ... raamatus on peategelane Tris kuusteist aastane ja Neli on kaheksateist. Ja neid mängivad kahekümne kolme ja kolmekümne aastane :o... aga hoh see on vaid pisiasi.

Üleüldiselt oli nii mõnigi asi filmist välja jäetud või muudetud ja seega kadus ära nii mõnigi tähtis asi, mis oleks filmi veelgi paremaks teinud. Raamatus oli kogu see treeningu aeg üsnagi julm ja brutaalne ning nii mõnigi kandidaat kaotas elu või temast sai kilditu enne kui nende treeningu aeg üldse läbi sai. Film oli palju asju üsnagi tagasihoidlikud võrreldes raamatuga.

Et siis ühesõnaga, filmil iseenesest polnudki ju viga, kuid raamatuga võrreldes on tegu tüüpilise raamatu mõrvaga – mul oli täielikult õigus filmi karta.

No comments:

Post a Comment