kaader filmist

kaader filmist

Friday, February 14, 2014

Monumendimehed

Film: The Monuments Men (2014)
Vaatamise põhjus: Vaadake seda näitlejate valikut – seda lihtsalt peab vaatama minema
Hinne: B
Filmi lühikokkuvõte: MONUMENDIMEHED põhineb tõestisündinud lool, mille keskmes on teadaolevalt suurim aardejaht inimkonna ajaloos. Nimelt pannakse Teise maailmasõja lõppjärgus kokku üsnagi eriskummaline rühm, mis ei koosne sedapuhku eriväljaõppega dessantväelastest, vaid hoopiski kunstiajaloolastest ja muuseumidirektoritest ja kuraatoritest, kellele Ameerika Ühendriikide president usaldab vägagi vastutusrikka ülesande: minna Saksamaale, et leida Hitleri käsul röövitud hindamatud kunstiteosed ning tagastada need nende õigusjärgsetele omanikele.

Tegemist on pealtnäha ilmvõimatu missiooniga, sest tagaotsitavad šedöövrid paiknevad sügaval vaenlase tagalas ning Kolmanda Reichi viimetel päevadel võib taganevale saksa armeele iga hetk saabuda käsk taiesed hävitada. Kuidas tulevad selle ülesandega toime mehed, kes on rohkem tuttavad Michelangelo töödega, kui granaatide ja kuulipildujatega? Kartmatud “monumendimehed” leiavad end keset sõjamöllu ning riskivad eluga, et päästa inimkonna suurimaid kultuuriväärtusi.
History, Adventure, Drama
 
See on üks tore järjekordne raamatu ekraniseering.
Selles on nii huumorit, kui draamat, kui seiklust, kui ka ajalugu.
Loomulikult oli nii mõnigi koht, mis pani pead raputama, kuid filmid ei saagi ju olla liiga realistlikud, eks tuleb ka ju lavastajatele natuke loomingulist ruumi jätta.

Aga näitlejate park oli lausa võrratu – George Clooney (Järeletulijad), Matt Damon (Behind the Candelabra, Bourne’i ultimaatum), John Goodman, Bill Myrray, Cate Blanchet, Jean Dujardin, Bob Balaban, Hugh Bonneville. Fantastiline valik. Täielik nauding oli vaadata oma ala proffesionaale tegemas seda, mida nad kõige paremini teha oskavad. Ja isegi kui aegajalt oli võibolla ära unustatud, et tegevus toimus sõja ajal, siis sellegi poolest ei teinud see filmi sugugi halvemaks.

Seda oli nii armas, kuidas Matt Damoni tegelaskuju püüdis prantsuse keelt rääkida, ta meenutas üht teist Matti, kes püüdis ka prantsuse keelt rääkida :). Kuid asi mida ma üleüldse olen järjest rohkem täheldanud Hollywoodi filmides on see, et kui tegevus toimub riikides, kus pole inglise keel põhikeeleks, siis ei võeta sinna kohalikku keelt "rääkima" kedagi, kes näeks välja nagu ta võiks olla kohalik, kuid keelt teab sama palju kui Joey Sõprades, vaid ikkagi keegi kes ka tegelikult keelt oskab.

Kuid lisa infona siia veel ka see, et John Goodman ja Jean Dujardin on juba varem ühes filmis koos mänginud, nimelt Artistis :)

Ja lõppkokkuvõttes on tegu ikkagi ühe vägagi nauditav filmiga ja seda tasub kindlasti ära vaadata!

Ning kõik teie, kes te olete hakanud jälgima ETV’st sarja Downton Abbey – nüüd läheb jutt tiba sellest filmist välja, kuid kuna üks Monumendi meestest on sealt sarjast, siis lisan ma selle jutu siiski siia lõppu – teile on kindlasti tuttav Hugh Bonneville perepea Robert Crawley rollis. Kuid sellel kevadel on ka teised Crawley pere liikmed ja nende külalised ekraanile tulemas teistes filmides – Jessica Brown Findlay (pere noorim tütar Lady Sybil Crawley) on filmis Talvemuinasjutt, Michelle Dockery (pere vanem tütar Lady Mary Crawley) lööb kaasa filmis Otselend ning siis see õnnetu Türklane, kes Downton Abbeys elusalt ei lahku, Theo James (Kemal Pamuk), on üks peategelastest tulevas YA düstoopia filmis Lahkulööja.

No comments:

Post a Comment