kaader filmist

kaader filmist

Monday, January 20, 2014

Hr. Banksi päästmine

Film: Saving Mr. Banks (2013)
Vaatamise põhjus: ei olegi põhjust
Hinne: B+
Filmi lühikokkuvõte: Legendaarse animastuudio looja Walt Disney andis oma tütardele pühaliku tõotuse, et teeb filmiks nende lemmikraamatu, P.L. Traversi "Mary Poppinsi". Mehel polnud aimugi, et selle lubaduse täitmine võtab aega ümmargused kakskümmend aastat.
Teekonnal linastusõiguste hankimiseks peab Walt lõputut võitlust pahura ja kompromissitu kirjanikuga, kel pole mingit kavatsust loovutada oma südamelähedast kangelannat Hollywoodile moonutamiseks. Rahahädad aga sunnivad Traversit siiski veidi järele andma ning ta lendab Los Angelesse, et kuulata ära Disney plaanid ekraniseeringu osas.
Nende kahe nädala jooksul aastal 1961 otsustab Walt Disney teha kõik endast oleneva, et võita kirjaniku süda ning saada raamatu ekraniseerimiseks vajalikud õigused. See ülesanne ei ole aga kergete killast, sest pahur autor ei ole Hollywoodi suhtes kuigi positiivselt meelestatud...
Kuidas siis õnnestus Walt Disneyl lõpuks P.L. Traversi hinge ja südamesse pugeda, et kinkida lastele maailma kinoklassikasse kuuluv linateos, mida armastavad miljonid?
Drama,

Me ju kõik teame Mary Poppinsit, kas siis just seda Disney filmiversiooni või siis venelaste filmiversiooni või hoopis raamatut kaudu, kuid me oleme kõik tuttavad Mary Poppinsi kui sellisega. Käesolevas filmis tutvustatakse siis Mary Poppinsi väljamõtlejat P.L. Travesrsit ja tema lugu, noh mitte päris tema lugu, kuid vähemalt lugu tema lapsepõlvest, tema isast ja kust ta oleks võinud saada idee Mary Poppinsi tegelaskujuks. P.L. Traversi enda lugu saate lugeda Wikipediast – see meenutas mulle filmi Tunnid :) kui loete Wikipediat ja vaatate filmi siis saate aru miks.

Noh igatahes, on siis film sellest, kuidas üks raamatu autor peaks käituma oma raamatu õiguste müümisel filmistuudiole ja siis ei oleks meie kinolinadel väga palju raamatumaitselisi filme, vaid oleks filme, mis on tehtud raamatute põhjal. Kuigi samas, arvestades kuidas Disney siiski tegi täpselt seda mida tahtis, arvestamata autori nõudmisi, siis vahet ju pole, kui ka autor paneb jala maha ja nõuab raamatuga aupaklikku ümberkäimist, kord kui juba film on purgis ja rahvale näidatud, ei saa enam midagi muuta, kui väga autor seda ka teha ei tahaks.

Ja kui te loete wikipeediast seda kuidas Disney sai filmiõigused, siis ärge oodake sama filmist, sest filmis on kõik ikkagi nii ilusaks ja ninnu nännuks tehtud – pisarates lapsepõlve meenutused, laulukirjutajate südant liigutavad jõudmised kirjaniku südameni, Disney usalduslikud jutud oma isast … lühikokkuvõttes Hollywood.

Kuid ärge tormake saalist välja kohe kui tiitrid jooksma hakkavad, kannatage natuke ja siis kuulete ka P.L. Travesrsit ennast.

No comments:

Post a Comment